Menu

Dermatologie

Galbulten (netelroos)

Galbulten

Galbulten (netelroos)
Galbulten, ook urticaria (urtica = brandnetel) genoemd is een huiduitslag in de vorm van een kwaddel die vaak heftig jeukt, zich in korte tijd ontwikkelt en overal op het lichaam kan komen opzetten. Ze trekken binnen 24 uur weer weg, maar worden vaak gevolgd door nieuwe plekken. Urticaria kunnen worden behandeld door, indien mogelijk, de oorzaak te achterhalen en te behandelen met tabletten die de jeuk verminderen zoals antihistaminica. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Flebologie

Spataderen

Spataderen
Spataderen (varices) zijn afwijkingen aan de aders. Aders zijn bloedvaten die het zuurstofarme bloed afvoeren richting het hart. Deze aders lopen van het been naar het hart. In de grotere aders zitten kleppen. Als die kleppen kapot zijn, dan stroomt het bloed terug in de benen in plaats van naar het hart. Zo ontstaan spataderen. Spataderen kunnen worden behandeld door middel van sclerocompressietherapie, laserbehandeling met een vaatlaser of door chirurgische verwijdering (strip of flebectomie volgens Müller).
Meer info?
www.huidinfo.nl

Open been

Open been
Een ulcus cruris heet ook wel een open been. Dit is een wond op het onderbeen die niet goed wil genezen en soms maanden tot jaren kan bestaan. Het komt met name voor bij ouderen. Een ulcus cruris kan worden behandeld door de achterliggende oorzaak te achterhalen en indien mogelijk te behandelen, door te starten met een goede lokale wondbehandeling in combinatie met compressietherapie. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Oncologie

Actinische keratose

Actinische keratose

Deze ruwe, schilferende plek op de huid kan ontstaan na langdurige blootstelling van de huid aan zonlicht. Het is een voorstadium van huidkanker en kan worden behandeld met stikstof, lokale agressieve zalven, fotodynamische therapie of door middel van fractionele CO2 laserbehandeling. Tijdens onze eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is. 

Meer info?
www.huidinfo.nl

Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom gaat uit van de plaveiselcellen van de huid. Deze vorm van huidkanker groeit snel en is vaak pijnlijk bij aanraking. Ook kan het zich verspreiden naar andere delen van het lichaam zoals de lymfeklieren en de bloedbaan. Een plaveiselcelcarcinoom kan worden behandeld door middel van chirurgische verwijdering.

Meer info?
www.huidinfo.nl

Basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom
Het basaalcelcarcinoom is een oppervlakkige vorm van huidkanker, die langzaam groeit en bijna nooit uitbreidt naar het bloed of lymfebanen. Het is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het basaalcelcarcinoom kan worden behandeld via lokale behandeling met agressieve zalven die de tumorcellen vernietigen, door middel van fotodynamische therapie of door middel van chirurgische excisie. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Melanoom

Melanoom
Het melanoom is een vorm van huidkanker die vaak ontstaat uit een bestaande moedervlek. Het kan echter ook een volledig nieuwe plek zijn. Het eerste signaal is vaak een verandering van kleur, grootte en vorm van de moedervlek. Soms kan er sprake zijn van jeuk, pijn of spontaan bloeden. Vaak geeft een melanoom echter ook geen klachten. Het melanoom kan worden behandeld door middel van chirurgische excisie. Afhankelijk van de dikte van het melanoom is er daarnaast ook nog aanvullende behandeling nodig. Men wordt dan doorverwezen naar een chirurgisch oncoloog en/of een internist oncoloog. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandeling is. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Moedervlekken

Moedervlekken

Moedervlekken
Een moedervlek is een goedaardige opeenhoping van pigmentcellen (melanocyten) in de huid. Ze kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn maar vaak ontstaan ze pas in de loop van het leven, meestal tot het 35ste levensjaar. Het is een normaal verschijnsel. Indien een moedervlek kwaadaardig wordt dan spreekt men van een melanoom. Een moedervlek kan worden behandeld door middel van (shave) excisie of algehele excisie.Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Proctologie

Aambeien

Aambeien (hemorroïden)
Aambeien zijn kleine zwellichamen aan de binnenzijde van de anus die zijn “uitgezakt”. Ze ontstaan vaak door te hard persen tijdens harde ontlasting of tijdens een bevalling. Ze kunnen bloeden en soms pijn en jeuk veroorzaken. Aambeien kunnen worden behandeld door middel van rubberbandligatie, sclerotherapie of chirurgische verwijdering.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Anale jeuk

Anale jeuk (pruritus ani)
Anale jeuk, is jeuk rondom de anus en kan onder andere ontstaan door irritatie van de huid, door (contactallergisch) eczeem, door overmatige transpiratie, door overmatige slijmvorming van het anusslijmvlies of door worminfecties. Anale jeuk kan worden behandeld door de oorzaak weg te nemen en door behandeling met lokale crèmes of zalven.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Fissura ani

Fissura ani
Fissura ani zijn kloofjes bij de anus. Ze ontstaan vaak door te harde ontlasting en kunnen erg pijnlijk zijn. Fissura ani kan worden behandeld door middel van crèmes en of zalven die de lokale doorbloeding verbeteren en verzachtende crèmes. Daarnaast is het ook erg belangrijk om de ontlasting zachter te maken door voldoende te drinken en bulkvormende middelen in te nemen. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Haar- en nagelziekten

Alopecia areata

Alopecia areata
Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij haaruitval optreedt. Het komt meestal voor op de behaarde hoofdhuid en/of in de baardstreek. Vaak zijn er muntgrote kalende plekken te zien. De haargroei komt uiteindelijk weer spontaan op gang. Alopecia areata kan worden behandeld met ontstekingsremmende, corticoïdhoudende crèmes of zalven. Soms kan er ook een lokale injectie worden gegeven met corticoïden of tabletten die corticoïden bevatten. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Overbeharing

Overbeharing (hirsutisme)
Bij overbeharing is er toename van haargroei bij vrouwen op plaatsen waar met name mannen meer haargroei vertonen zoals de snor en/of baardregio. Overbeharing kan worden behandeld door op zoek te gaan naar de oorzaak en/of door te behandelen met medicatie of een haarlaser. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Schimmel-/Kalknagel

Schimmel-/Kalknagel (onychomycose)
Een schimmelnagel is een nagelinfectie die veroorzaakt wordt door een schimmel. Schimmelnagels zijn meestal verdikt, broos en gelig verkleurd en worden daarom ook wel kalknagels genoemd. Meestal zijn de teennagels aangedaan. De vingernagels kunnen echter ook aangetast zijn. Schimmelnagels kunnen oa. worden behandeld met orale antimycotica in de vorm van tabletten of capsules. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Mond- en slijmvliesziekten

Cheilitis angularis

Cheilitis angularis (morbus perlèche)
Cheilitis angularis is een ontsteking van de mondhoeken waarbij vaak kloofjes ontstaan. Het wordt vaak veroorzaakt door de gist candida. Cheilitis kan worden behandeld met lokale crèmes of zalven tegen deze gistcellen. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Aften

Aften
Aften zijn kleine pijnlijke zweertjes in de mond, op de tong, of op het wangslijmvlies. Ze zijn niet besmettelijk en kunnen vaker ontstaan bij een verminderde weerstand. Aften kunnen worden behandeld door de weerstand te verbeteren. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Orale lichen planus

Orale lichen planus
Orale lichen planus is een huidaandoening waarbij de slijmvliezen ontstoken zijn. Er ontstaan afgeplatte paarsrode blaasjes met daarin witte lijntjes ook wel “wickhamse striae“ genoemd. Orale lichen planus kan worden behandeld met lokale corticoïdzalven, oplossingen of tabletten. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Blaarziekten

Pemphigus vulgaris

Pemphigus vulgaris
Pemphigus vulgaris is een zeldzame auto-immuun blaarziekte. Er ontstaan slappe blaren op de huid en op de slijmvliezen zoals het mondslijmvlies. Het ontstaat vaak pas op middelbare leeftijd en het kan levensbedreigend zijn. Pemphigus vulgaris kan worden behandeld met hoge dosis orale corticoïden.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Bulleus pemphigoïd

Bulleus pemphigoïd (parapemphigus)
Bulleus pemphigoïd is een zeldzame auto-immuun blaarziekte waarbij overal op de huid stevige jeukende blaren kunnen ontstaan. Het komt vooral voor op oudere leeftijd. Parapemphigus kan worden behandeld met sterke corticoidcrèmes, zalven of orale tabletten. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is. 

Meer info?
www.huidinfo.nl

Pigmentstoornissen

Vitiligo

Vitiligo
Vitiligo is een chronische pigmentstoornis. Het kenmerkt zich door witte vlekken op de huid en kan overal voorkomen. De ziekte kan erfelijk zijn. Vitiligo kan niet worden genezen maar wel verbeteren door behandeling met sterke corticoidcrèmes, zalven, immuunmodulerende zalven of door middel van langdurige UVB Tl01 lichttherapie.
Meer info?
www.huidinfo.nl

PIH

Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
Postinflammatoire hyperpigmentatie is een abnormale donkere verkleuring van de huid. Het ontstaat meestal na een ontsteking van de huid waarbij er teveel melanine-pigment wordt aangemaakt. Het ontstaat vaker bij een donker huidtype en het is met name cosmetisch storend. Postinflammatoire inflammatie kan spontaan verdwijnen of worden behandeld met lokale crèmes die het pigment geleidelijk aan doen verminderen. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA)

Genitale wratten

Genitale wratten
Genitale wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Ze zitten op de geslachtsdelen van de man of vrouw en worden overgedragen door middel van huid-op-huid contact. Ze zien eruit als huidkleurige, soms bloemkoolvormige, tumortjes. Ze steken vaker de kop op bij een verminderde weerstand. Genitale wratten kunnen worden behandeld met agressieve antivirale crèmes of zalven, stikstofbehandeling of fractionele CO2 laserbehandeling. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Genitale herpes

Genitale herpes
Genitale herpes wordt veroorzaakt door het herpes simplex (HSV) 2 type. Het is besmettelijk en wordt vaak overgedragen indien er wondjes zijn tijdens sexueel contact. Bij een actieve ontsteking ontstaan vaak pijnlijke blaasjes. Bij een vermindering van de weerstand steekt het virus vaak opnieuw de kop op. Genitale herpes kan worden behandeld met pijnstillende medicatie, antivirale tabletten of capsules en zinkzalf om de blaasjes in te drogen.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Chlamydia

Chlamydia
Chlamydia is een sexueel overdraagbare aandoening. Het wordt veroorzaakt door de chlamydia trachomatis bacterie. Bij vrouwen ontstaan er meestal geen zichtbare klachten maar het kan wel leiden tot onvruchtbaarheid. Bij mannen zijn er soms jeukklachten aanwezig bij de uitgang van de penis. Chlamydia kan worden behandeld met orale antibiotica.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Gonorroe

Gonorroe
Gonorroe is een sexueel overdraagbare aandoening. Het wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Het wordt overgedragen door onbeschermd oraal, anaal of vaginaal seksueel contact. Bij vrouwen ontwikkelen zich vaak geen zichtbare afwijkingen. Bij mannen kunnen roodheid, zwelling en een pusachtige afscheiding ontstaan bij de opening van de penis. Gonorroe kan worden behandeld met orale antibiotica. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Syfilis

Syfilis
Syfilis is een sexueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de Treponema pallidum bacterie. Het kan ontstaan door genitaal, anaal of oraal sexueel contact en komt meer voor bij homo en biseksuele mannen. Er kan een klein verhard zweertje ontstaan op de penis, in de vagina bij de anus of in de mond. Dit zweertje geeft weinig klachten en verdwijnt meestal vanzelf binnen enkele weken. De lymfklieren zijn meestal opgezwollen. De bacterie kan zich verder verspreiden in het lichaam en vervolgens de hersenen, het ruggenmerg, het hart en de bloedvaten aantasten. Syfilis kan oa. worden behandeld met intramusculaire injecties die antibiotica bevatten. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Bindweefselziekten

Sclerodermie

Sclerodermie

Sclerodermie betekent letterlijk een “harde huid” en is een zeldzame aandoening van het bindweefsel. Het kan alleen de huid betreffen maar soms kunnen ook andere inwendige organen zijn aangedaan zoals hart, longen, nieren en de maag.

Indien er maar 1 solitaire plek van de huid is aangedaan spreekt men van Morfea. Sclerodermie is een chronische ziekte die niet geneest maar wel kan verbeteren. Behandeling kan worden gestart met lokale corticoidcrèmes en zalven, orale corticoïden, tabletten die het immuunsysteem beïnvloeden zoals methotrexaat of UVA-1 lichttherapie. De meest geschikte behandelmethode bepalen we samen op basis van uw noden.

Meer info?
www.huidinfo.nl

CDLE

Chronische discoïde lupus erythematodes
Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE) is een auto-immuunziekte waarbij rode of paarse huidplekken ontstaan die soms licht schilferen en jeuken. Ze komen meestal voor op de aan zon blootgestelde huid en ze genezen met littekenvorming. Bij 1-5% van de patiënten met CDLE wordt de diagnose systemische lupes erythematodes (SLE) gesteld. Hierbij zijn ook andere organen van het lichaam aangedaan. Chronische discoïde lupus erythematodes kan worden behandeld met sterke lokale en systemische corticoiden, en/of antimalariatabletten.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Infectieziekten

Wratten

Wratten
Wratten zijn eeltige, bloemkoolachtige uitgroeisels die veroorzaakt worden door het humaan papillomavirus. Ze komen met name voor bij kinderen en jongvolwassenen op handen en voeten. Het virus is besmettelijk en wordt meestal overgedragen via huid-huid contact. Er zijn verschillende oplossingen om komaf te maken met wratten; zo kunnen we bevriezen met stikstof, behandelen met salicylzuurzalf, curetteren of kiezen voor een fractionele CO2 laserbehandeling. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Koortslip

Koortslip (herpes simplex)

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV) type 1. Er ontstaan blaasjes, zweertjes of korstjes op of rondom de lip en soms ook elders op het gelaat of op het lichaam. Als er blaasjes zijn dan is het virus besmettelijk en kan het door lokaal contact worden overgedragen. Bij een vermindering van de weerstand steekt het virus vaak opnieuw de kop op.
Een koortslip kan worden behandeld door lokale antivirale crèmes, zalven of orale tabletten

Meer info?
www.huidinfo.nl

Gordelroos

Gordelroos (herpes zoster)

Gordelroos is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het waterpokken virus (varicella-zoster virus). Jaren nadat men waterpokken heeft gehad kan gordelroos ontstaan omdat het waterpokken virus in het zenuwstelsel latent (=slapend) aanwezig blijft. Bij een weerstandsvermindering wordt het virus opnieuw actief en ontstaat er gordelroos. Het kenmerkt zich door gegroepeerde blaasjes, pijn en korstjes. Deze blaasjes zijn besmettelijk en kunnen waterpokken veroorzaken bij personen met een verminderde weerstand die nog nooit eerder waterpokken hebben doorgemaakt (zoals bv. bij baby’s). Gordelroos kan worden behandeld met antivirale tabletten of capsules. 

Meer info?
www.huidinfo.nl

Folliculitis

Folliculitis

Folliculitis is een ontsteking van het haarzakje en wordt meestal veroorzaakt door een bacterie (staphylococ) of een gist (pityrosporum). Het kenmerkt zich door pijnlijke en soms ook jeukende puistjes op de behaarde huid. Folliculitis kan worden behandeld met lokale crèmes of zalven gericht tegen bacteriën of gistcellen. Soms wordt er ook wel antibiotica voorgeschreven in de vorm van orale tabletten. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is. 

Meer info?
www.huidinfo.nl

Krentenbaard

Krentenbaard (impetigo)
Krentenbaard is een zeer besmettelijke huidinfectie die wordt veroorzaakt door bacteriën zoals Streptococcus Pyogenicus of Staphylococcus Aureus. Er kunnen pijnlijke, jeukende, rode plekken, wondjes en blaren aanwezig zijn. Soms zijn ook de lymfeklieren opgezet en is er sprake van koorts. Het komt vaak voor op jonge leeftijd tijdens warme periodes en wordt overgedragen via huid-op-huid contact of door voorwerpen die besmet zijn met de bacterie. Krentenbaard wordt behandeld met lokale antibacteriële crèmes, zalven en antibiotica in de vorm van orale tabletten.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Wondroos

Wondroos (erysipelas)

Wondroos is een infectie van de huid en het onderliggend onderhuids bindweefsel. Het wordt meestal veroorzaakt door een bepaald soort bacteriën namelijk de groep A Streptococcen. Het kan overal op de huid ontstaan maar treedt meestal op aan het been. De symptomen zijn scherp omschreven roodheid, zwelling, vocht, pijn en koorts. Wondroos wordt behandeld met antibiotica. Indien er wondroos optreedt van het been dan wordt er aanvullend ook compressietherapie gegeven.

Meer info?
www.huidinfo.nl

Ringworm

Ringworm (dermatomycose, tinea corporis)
Ringworm is een oppervlakkige schimmelinfectie van de huid. Deze wordt veroorzaakt door dermatofyten oftewel schimmeldraden. Er ontstaan vaak jeukende verheven ringvormige rode plekken met een schilferende randzone. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen. Ringworm wordt behandeld met lokale en orale antimycotica.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Inflammatoire huidaandoeningen

Psoriasis

Psoriasis
Psoriasis is een erfelijke huidziekte die gepaard gaat met roodschilferende plekken. Deze zitten vaak op de knieën en ellebogen, maar kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen. Daarnaast kunnen er ook gewrichtsklachten en nagelafwijkingen optreden. Psoriasis kan worden behandeld met lokale crèmes en zalven, door UVB TI01 lichttherapie, orale tabletten of injecties met biologicals. Tijdens onze eerste consultatie nemen we de tijd om een grondige diagnose te stellen om vervolgens samen te beslissen welke behandeling het best aansluit bij uw noden. 
Meer info?
www.huidinfo.nl

Eczeem

Eczeem
Eczeem is een soort huidontsteking die gekenmerkt wordt door jeuk, een droge en ruwe huid, rode en schilferende plekken, bultjes en korstjes. Er bestaan verschillende soorten eczeem zoals bijvoorbeeld atopisch eczeem en contactallergisch eczeem. Eczeem kan worden behandeld door de onderliggende oorzaak te achterhalen en vervolgens te behandelen met crèmes, zalven, UVB TI01 lichttherapie en/of orale tabletten. Maak uw afspraak, tijdens ons eerste gesprek bepalen we welke behandeling het meest opportuun is voor u.
Meer info?
www.huidinfo.nl

Talgklierziekten

Acne

Acne
Acne is een ontsteking van de talgklieren in de huid. Er zijn puistjes en pijnlijke zwellingen in de huid aanwezig. Het kan zowel tijdens de pubertijd ontstaan als op latere leeftijd. Behandeling in een vroeg stadium is nodig om littekenvorming in een later stadium te voorkomen. Acne kan worden behandeld met diverse crèmes of zalven speciaal ontwikkeld tegen acne, antibiotica in de vorm van tabletten of capsules of sterke vitamine A zuur capsules. Samen bepalen we wat voor u de meest geschikte behandelmethode is
Meer info?
www.huidinfo.nl

Rosacea

Rosacea
Rosacea is een chronische huidziekte die gepaard gaat met rode haarvaatjes, roodheid en ontstekingen. Het komt met name voor op de wangen, op de neus en op het voorhoofd. Soms zijn er ook bijkomstige oogafwijkingen. De aandoening komt vaker bij vrouwen dan mannen voor en ontstaat meestal op middelbare leeftijd. Rosacea kan worden behandeld met speciaal daarvoor ontwikkelde crèmes en lotions, orale antibiotica, vitamine A zuur capsules of met een vaatlaser. Tijdens een eerste consultatie bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is. 

cosmetische behandelingen

Rimpels

Rimpels zijn een fysiologisch verschijnsel en ontstaan tijdens het (natuurlijk) verouderingsproces van de huid. Onze huid verliest met de jaren aan elasticiteit en wordt dunner en slapper. Rimpels kunnen ook gevormd worden door de aangezichtsspieren intensief te gebruiken, een mooi voorbeeld hiervan zijn o.a. ‘lachrimpels’. Daarnaast zijn er nog heel wat oorzaken die aan de basis kunnen liggen, zoals roken, overmatige zonexpositie, slaapgebrek, bepaalde medicatie, stress, enz. Maar er zijn ook heel wat opties om de strijd met rimpels aan te gaan. Zo behandelen wij bijvoorbeeld met spierverslappers (botulinetoxine) of injectables. Vaak worden deze behandelingen zelfs in combinatie met elkaar gebruikt om optimaal resultaat te bekomen. Tijdens een eerste afspraak bekijken we welke behandeling het best aansluit bij u. Lees meer over deze behandelingen op huidinfo.nl

Acne littekens

Acne littekens kunnen vaak voorkomen worden wanneer er tijdig een gepaste behandeling wordt gestart door een dermatoloog. Indien er toch littekens ontstaan kunnen we deze behandelen met de CO2 fractional laser (lees meer) of kunnen we deze chirurgisch en onder plaatselijke verdoving verwijderen. In vele gevallen zijn deze behandelingen bijzonder effectief. Toch kan het zijn dat echt grote littekens niet volledig verdwijnen maar wel verbeteren. Tijdens een eerste afspraak bepalen wij samen welke behandeling het best bij u past. 

Huidverjonging

Ook wel “rejuvination” genoemd, is een ruim begrip. We verstaan hieronder de behandeling van lijntjes, rimpels, grove(re) huidstructuren of poriën, verslapping van de huid, volumeverlies en oppervlakkige huidafwijkingen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor huidverjonging zoals fractionele CO2 laserbehandeling, opvulling met hyaluronzuur, spierverslappers (Botulinetoxine) en PRP (Plaatjes Rijk Plasma) behandelingen. Voor een optimaal resultaat worden deze behandelingen weleens gecombineerd. Tijdens onze eerste afspraak gaan we na welke behandelmethode(s) het best bij u passen. 

Overmatig transpireren (hyperhidrosis)

Zweten is een fysiologisch verschijnsel om onze lichaamstemperatuur op peil te houden. Toch hebben sommige mensen hier meer last van waardoor het evenwicht sterk verstoord is en het invloed heeft op het dagelijkse leven. Hyperhidrosis - de medische term voor overmatig transpireren - komt met name voor onder de oksels, in het gelaat, op de handpalmen en/of de voetzolen. Is er echter sprake van het plots ontstaan nachtelijk zweten, dan dient aanvullend onderzoek plaats te vinden om de onderliggende oorzaak te bepalen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de locatie en intensiteit van het zweten. Zo kunnen we werken met aluminiumhydroxide houdende crèmes, vloeibare oplossingen of lontoforese - een behandeling in de vorm van voet- of handbaden waarbij een zwakke gelijk- of wisselstroom door de baden stroomt. Indien deze behandelingen onvoldoende helpen of het overmatig zweten in de okselregio zo intens is, kan ook gekozen worden voor injecties met Botulinetoxine. Lees hierover meer op huidinfo.nl

Huidoneffenheden

Het gaat vaak om goedaardige moedervlekken, fibromen, gelige cholesterolbultjes rond de ogen (xanthelasmata), talgklierhyperplasieën, ouderdoms- en steelwratjes. Deze oneffenheden zijn volkomen onschuldig, maar kunnen cosmetisch storend zijn. Alle oneffenheden zullen steeds vooraf beoordeeld worden door de dermatoloog, alvorens we deze verwijderen. Behandelen kan op verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld (shave)excisie, electrodissecatie, curettage of fractionele CO2 laserbehandeling. Xanthelasmata behandelen we specifiek met een etsende vloeistof (trichloorazijnzuur) of door middel van fractionele CO2 laserbehandeling. Lees meer over deze behandelingen op huidinfo.nl. De geschikte behandelmethode bepalen we samen tijdens onze eerste afspraak

Pearly Penile Papules (PPP)

Pearly Penile Papules zijn kleine fysiologische bultjes op de rand van de glans van de penis. Ze zijn onschuldig maar kunnen cosmetisch storend zijn. Desalniettemin zijn ze goed te behandelen met een CO2 fractionele laser. Meer informatie over deze behandeling vindt u terug op huidinfo.nl

Vaginale verjonging - vaginale laxiteit

Vaginale laxiteit is een onderwerp waar nog te vaak een taboe rond heerst. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door het natuurlijk verouderingsproces, tijdens de bevalling of door veranderingen die ontstaan tijdens de menopauze. 
Laxiteit ontstaat wanneer het vaginaal weefsel - dat is opgebouwd uit een inwendig ondersteuningsnetwerk van collageenvezels - gestrest, uitgerekt en/of verzwakt raakt. Vaak creëert dit een “los” gevoel, vooral binnen de vaginale opening. We kunnen hier komaf mee maken door de vagina op te warmen door middel van diep verwarmende radiofrequente energie, met als resultaat dat er nieuw collageen wordt aangemaakt en het inwendig weefsel opnieuw strakker wordt. Bovendien kunnen ook de binnenste en buitenste schaamlippen verstrakken of verkleinen door middel van een behandeling. Tijdens onze eerste afspraak bespreken we de opties en bepalen we welke behandeling u het beste zal helpen. 

Plaatjes Rijk Plasma (PRP) behandeling

Door middel van je eigen bloed wordt een huidverjongende behandeling uitgevoerd. We nemen kleine hoeveelheden bloed af in één of meerdere buisjes. Met behulp van een speciale centrifuge wordt het plasma - de PRP - gescheiden van de andere bloedcellen. We gebruiken enkel PRP, omdat net daar de actieve groeifactoren zitten die een helende, verjongende werking hebben op onze huid. Via injectie brengen we het plasma oppervlakkig in de huid aan. Het resultaat is een stralende en strakkere huid. Deze behandeling gebruiken we voornamelijk voor huidverbetering van je gezicht, hals, decolleté en handen. Pluspunt van deze behandeling; de kans op infecties is zeer klein omdat je werkt met eigen bloed. 

Behandeling met spierverslappers (Botulinetoxine)

Botulinetoxine is een medicijn dat spieren minder krachtig laat werken. In een verdunde vorm is het onder andere geschikt om ongewenste fronsrimpels en kraaienpootjes tegen te gaan. Botulinetoxine zal ervoor zorgen dat de bovenliggende huid zich ontspant waardoor de huid gladder wordt. Het is een zeer doelgerichte en snelwerkende therapie, die tevens de vorming van nieuwe of diepere rimpels tegengaat.

Behandeling met “injectables”

Injectables zijn opvulstoffen zoals bijvoorbeeld hyaluronzuur die rimpels opvullen, het gezichtsvolume herstellen en de huid rehydrateren, zodat de huid er opnieuw jonger en frisser uitziet. 

Fractionele CO2-laserbehandeling

Deze laserbehandeling is revolutionair en zeer effectief. Tijdens de behandeling worden watermoleculen in de huid opgewarmt, door een geconcentreerde bundel infrarood licht, waardoor de cellen verdampen of verbranden. De fractionele laser brandt door middel van een raster minuscule gaatjes in de huid. Naar gelang de aandoening passen we de intensiteit van de laser aan naar “oppervlakkig” - tot in de opperhuid - of naar “diepe” behandeling - tot in de lederhuid. 

vulva pathologie

Vulvapathologie

Vulvapathologie omvat alle klachten in het vulvaire gebied van de vrouw. Dergelijke aandoeningen kunnen leiden tot jeuk, pijn, branderigheid en pijn tijdens seksueel contact. Het moge duidelijk zijn dat deze aandoeningen een grote invloed kunnen hebben op de levenskwaliteit en de seksualiteit. Nog te vaak voelt men schaamte, waardoor vrouwen het vaak moeilijk vinden om met deze klachten naar buiten te komen. 

Vulvaire lichen sclerosus

Deze chronische aandoening gaat vaak gepaard met jeuk, pijn en een witte porseleinachtige verkleuring van de huid. Daarnaast worden de schaamlippen in vele gevallen anders van vorm, kleiner en stugger. De oorzaak ligt bij een chronisch ontstekingsproces waarbij een soort littekenvorming ontstaat. De aandoening komt overigens vaker voor bij patiënten met andere auto-immuunziekten zoals vitiligo, diabetes en schildklierlijden. Het kan iedereen treffen, toch zijn het 10 keer vaker vrouwen - met name postmenopausale vrouwen - dan mannen die ermee geconfronteerd worden. Lichen sclerosus kan in het beginstadium erg lijken op een schimmelinfectie. De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld. Bij twijfel kan een huidbiopt worden afgenomen. In 5% van de gevallen kan deze aandoening ontaarden in vulvakanker. Een snelle ontdekking en behandeling dringt zich op. Volledige genezing van lichen sclerosus is helaas niet mogelijk, maar we kunnen de klachten sterk verminderen. De beste behandeling is het smeren van ontstekingsremmende en jeukstillende crèmes of zalven. Indien seksuele gemeenschap niet (meer) mogelijk is, kan de ingang van de vagina wijder gemaakt worden door een eenvoudige chirurgische ingreep. Samen bepalen we welke optie voor u het meest geschikt is. 

Vulvaire lichen planus

Deze chronische huidaandoening gaat in vele gevallen gepaard met een rode, glanzende verkleuring van de vulva, pijn, branderigheid en pijn bij seksuele gemeenschap. De kleine schaamlippen kunnen kleiner worden en/of verdwijnen. Het slijmvlies van de vagina kan ook aangedaan zijn, waardoor seksueel contact vaak erg pijnlijk wordt. Soms kan er zelfs bloedverlies ontstaan. In enkele gevallen kan vulvaire lichen planus ontaarden in vulvakanker. Een tijdige diagnose en een correcte behandeling dringen zich op. De diagnose wordt meestal gesteld op het klinisch beeld, maar in bepaalde gevallen wordt ook een huidbiopt afgenomen. Lichen planus is soms moeilijk te behandelen. Meestal bestaat de behandeling uit pijnstillende en sterke ontstekingsremmende crèmes en zalven. Het resultaat van een dergelijke behandeling is wisselend en moeilijk te voorspellen. Tijdens een eerste afspraak bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is. 

Vulvaire intraepitheliale neoplasie (VIN)

VIN is een aandoening waarbij er nieuw weefsel wordt gevormd van de huid van de vulva. Deze nieuwvorming kan een voorstadium van vulvakanker zijn. De diagnose wordt steeds gesteld met behulp van een huidbiopt. De behandeling is afhankelijk van de ernst van de aandoening en kan o.a. bestaan uit lokale behandeling met crèmes die het immuunsysteem beïnvloeden, fractionele CO2 laserbehandeling of een chirurgische ingreep. Nadien raden wij aan om uzelf geregeld te laten controleren. Op basis van de diagnose bepalen we samen welke behandeling voor u het meest passend is.

Vulvaire jeuk

Vulvaire jeuk is een volkomen normaal fenomeen waar iedere vrouw in haar leven weleens last van heeft. Blijft de jeuk echter langdurig aanhouden of beheerst het uw dagelijks leven, dan is het belangrijk de oorzaak te achterhalen zodat er gericht kan worden behandeld. Soms is jeuk het enige symptoom en is er verder niets te merken. Er kunnen echter ook verkleuringen optreden zoals roodheid of verbleking van de huid. Daarnaast kan er ook sprake zijn van droogheid, schilfering, krabeffecten of wondjes. Soms is aanvullend onderzoek nodig zoals een kweekuitstrijk of een huidbiopsie. De behandeling hangt sterk af van de oorzaak. Tijdens uw eerste afspraak bepalen we samen wat voor u de meest geschikte behandelmethode is. Wat u zelf kan doen is eenvoudig. Stop met zelfgekochte crèmes en zalven en consulteer uw arts. Vermijd te strakke kleding, draag katoenen ondergoed, gebruik geen zeep, maar was de vagina met water en gebruik zeker geen geparfumeerde sprays of reinigingsproducten. 

Vulvovaginale candidosis

Deze infectie wordt meestal veroorzaakt door candida albicans, een gist. Indien er teveel van deze gistcellen aanwezig zijn kan dit gepaard gaan met jeuk en veel witte, brokkelige afscheiding. Vaak komt het voor bij jonge vrouwen. De diagnose wordt gesteld op basis van het klinisch beeld en door het afnemen van een uitstrijk van de afscheiding. De behandeling kan plaatselijk zijn in de vorm van vaginale capsules of crèmes of door middel van orale tabletten. In geval van een acute vorm volstaat vaak een kortdurende behandeling. Blijkt de aandoening echter chronisch te zijn, dan is een langdurige behandeling op z’n plaats. Samen overlopen we welke behandelingsmethoden er zijn en welke het best bij u past

Vaginale pijn

Vulvodynie of vaginale pijn is een verzamelnaam voor chronische klachten van de vulva zonder duidelijke oorzaak. Er kan sprake zijn van een branderig gevoel, irritatie, pijn, jeuk en dyspareunie. Soms kunnen er huidafwijkingen bestaan. De aandoening kan op de gehele vulva bestaan zoals bij atrofische vulvitis of op een klein gedeelte zoals bij het vulvair vestibulitissyndroom. Tot 15% van de vrouwen heeft op een bepaald moment in het leven vaginale pijn of een brandend gevoel aan de uitwendige geslachtsorganen. 

Atrofische vulvitis

Deze aandoening wordt getypeerd door het dunner worden van de huid van de vulva na de menopauze, waarna ontstekingen makkelijker kunnen optreden. Daarnaast zijn een branderig gevoel en jeuk, gekende symptomen. Atrofische vulvitis kan eenvoudig worden verholpen met tabletten, crème of met vaginale ovules die oestrogenen of hyaluronzuur bevatten. Daarnaast kan de vagina ook worden verstevigd door middel van diep verwarmende radiofrequentie energie. Leest u graag wat meer informatie over deze behandeling, ga dan naar huidinfo.nl of maak een afspraak

Essentiële vulvodynie

Kenmerkend voor essentiële vulvodynie is dat er pijnklachten zijn zonder dat er afwijkingen te zien zijn. Het komt met name voor op oudere leeftijd.  De pijn kan zo hevig zijn dat aanraking of seksueel contact bijna niet meer mogelijk is. Soms kunnen tricyclische antidepressiva verbetering geven. 

Vulvair vestibulitissyndroom, focale vulvitis

Bij dit syndroom treden vaak  hevige pijn en  rode vulvaire plekken op. Daarnaast is ook de spanning van de bekkenbodemspieren verhoogd waardoor seksueel contact onaangenaam en zelfs pijnlijk wordt. Afhankelijk van de ernst van de aandoening zijn er verschillende behandelingen zoals verzachtende en verdovende crèmes en medicijnen. Hoe dan ook is een goed overleg tussen dermatoloog en gynaecoloog erg belangrijk zodat een goed behandelplan kan worden opgesteld. Eventueel kan besloten worden dat  doorverwijzing naar een bekkenbodemtherapeut, seksuoloog of een psycholoog noodzakelijk is. Tijdens een afspraak gaan we na welke behandeling bij u past.

Vaginale droogheid en atrofie

Vaginale droogheid en het dunner worden van de huid van de vulva (atrofie) komt geregeld voor. Atrofie treedt voornamelijk op tijdens de menopauze en kan een branderig en zelfs pijnlijk gevoel geven. Vaak ervaart de patiënt ook pijn tijdens de seksuele gemeenschap. De klachten zijn goed te verhelpen met tabletten, crème of vaginale ovules die oestrogenen of hyaluronzuur bevatten. Daarnaast kan de vulva ook worden verstevigd door middel van diep verwarmende radiofrequente energie. 

Vaginale laxiteit

Vaginale laxiteit is een onderwerp waar nog te vaak een taboe rond heerst. Deze aandoening kan veroorzaakt worden door het natuurlijk verouderingsproces, tijdens de bevalling of door veranderingen die ontstaan tijdens de menopauze. Laxiteit ontstaat wanneer het vaginaal weefsel - dat is opgebouwd uit een inwendig ondersteuningsnetwerk van collageenvezels - gestrest, uitgerekt en/of verzwakt raakt. Vaak creëert dit een “los” gevoel, vooral binnen de vaginale opening. We kunnen hier komaf mee maken door de vagina op te warmen door middel van diep verwarmende radiofrequente energie, met als resultaat dat er nieuw collageen wordt aangemaakt en het inwendig weefsel opnieuw strakker wordt. Bovendien kunnen ook de binnenste en buitenste schaamlippen verstrakken of verkleinen door middel van een behandeling. Tijdens onze eerste afspraak bespreken we de opties en bepalen we welke behandeling u het beste zal helpen.